Jak se obléct na kolo na jaře

Jaro je tu a s ním i ideální čas vyrazit na kolo, užít si krásné počasí a probouzející se přírodu kolem sebe. Ne nadarmo se však jarnímu počasí říká „aprílové“, umí být totiž i pořádně vrtkavé a je proto důležitější než kdy jindy obléct se tak, abyste byli v pohodlí v jakémkoliv počasí. V tomto článku naleznete výčet klíčových částí cyklistického outfitu včetně dostupných variant, ze kterých si podle vlastních preferencí přijde na své každý milovník cyklistiky.

Spodní funkční tričko vás udrží v suchu a teple

Spodní funkční triko je vrstvou, která je v bezprostředním kontaktu s vaší pokožkou. Logicky je tedy jeho hlavním úkolem odvádět pot od těla, tím předcházet nepříjemnému pocitu vlhkosti na kůži a zároveň bez ohledu na venkovní podmínky udržovat u těla optimální teplotu. Míra tepelného komfortu je však pro každého z nás jiná a je proto na vašem úsudku a předchozích zkušenostech, jestli sáhnete po termo triku s dlouhým rukávem nebo naopak krátkým.


Spodní funkční triko je základní, sací vrstvou outfitu, kterou můžete dále vrstvit s cyklistickým dresem nebo lehkou mikinou či větrovkou. Pro stoprocentní využití všech funkčních vlastností však jednotlivé vrstvy vždy vrstvěte podle tzv. cibulového systému.

Cyklistický dres s dlouhým rukávem: klíčová část jarního cyklistického outfitu

Cyklistický dres s dlouhým rukávem je nezbytnou součástí šatníku každého jarního cyklisty. Poskytuje totiž ochranu před chladem, aniž by vás omezoval v pohybu. Jako jeho možnou variantu je také možné obléct dlouhé funkční triko a na něj cyklistický dres s krátkým rukávem. Tato kombinace vám pak zajistí větší flexibilitu v závislosti na aktuálním počasí, protože budete moci jednu z vrstev libovolně přidávat a ubírat.

Cyklistické bundy a vesty, které se vlezou do kapsy

Všichni se určitě chceme na kole vyhnout zejména neskladným, těžkým kusům oblečení. Přece jenom do kapes, brašny pod sedlo, brašny na řídítka nebo držáku na lahev se vleze omezené množství věcí a určitě se hodí mít kromě oblečení i nářadí či něco dobrého na doplnění energie.

Jako nejlepší variantou se tedy zdá být oblečení, které je zároveň skladné, dá se lehce sbalit a téměř nic neváží. A přesně takové jsou ultralight cyklistické bundy a vesty, které jsou tak ideální záložní vrstvou do proměnlivého počasí a mohou vám v případě potřeby zachránit příjemný pocit z cyklistické vyjížďky.

Volba mezi dlouhými cyklistickými kalhotami, 3/4 kalhotami a šortkami pro optimální jízdní zážitek

Při rozhodování mezi dlouhými cyklistickými kalhotami, 3/4 kalhotami a šortkami je důležité vzít v úvahu nejen aktuální počasí, ale i osobní pohodlí a preferenci.

Dlouhé cyklistické kalhoty jsou skvělou volbou pro chladnější jarní dny, kdy potřebujete ochranu proti větru a chladu. Při silniční i MTB cyklistice vám poskytnou úplné krytí nohou a ochrání vás před nepříznivými klimatickými podmínkami.

Naopak 3/4 kalhoty jsou ideální pro přechodné období, kdy už není tak chladno, ale ještě není ani dostatečně teplo na nošení krátkých cyklo šortek. Poskytují ochranu dolní části nohou a zároveň umožňují lepší ventilaci a pohyblivost.

Kraťasy jsou pak skvělou volbou pro teplejší jarní dny, kdy si přejete maximální volnost pohybu a ventilaci. Je tedy důležité vybírat vždy podle aktuálních podmínek a vlastních preferencí, abyste si mohli užít optimální zážitek z vyjížďky bez ohledu na počasí.

Je důležité vybírat vždy podle aktuálních podmínek a vlastních preferencí, abyste si mohli užít optimální zážitek z vyjížďky bez ohledu na počasí.

Klíčové doplňky pro jarní cyklistiku - rukavice, helmy, čepice i čelenky

Ač se ve většině případů můžeme u hobby cyklistů setkat s rukavicemi s otevřenými konci prstů, na jarní období jsou jako dělané dlouhoprsté rukavice. Ty poskytují kompletní ochranu rukou od prstů až po zápěstí a jsou tedy vhodné pro chladnější počasí nebo pro cyklisty, kteří preferují větší ochranu rukou před větrem a chladem. Dalším možným způsobem, jak ochránit své ruce jsou pak také návleky na ruce.

Ochrana hlavy je při jízdě na kole naprosto stěžejní jak z hlediska možného úrazu, tak rizika ofouknutí a následné nemoci. Cyklistická helma je snad pro většinu cyklistů už naprostou samozřejmostí, ale zejména na jaře a na podzim se také vyplatí vzít pod helmu čelenku nebo čepici.

Jejich nespornou výhodou je nejen absorpce potu a udržení suché hlavy, ale také ochrana před slunečními paprsky, které můžeme po dlouhé zimě snadno podcenit. Při opravdu chladném a větrném počasí pak můžeme ochranu hlavy ještě podpořit nákrčníkem nebo kuklou.

Doplňky, které doladí cyklistický outfit

V jarním období vám jako spolehlivá ochrana před větrem a chladem mohou dále posloužit například návleky na tretry, návleky na nohy, návleky na kolena či zateplené čapáky. Sortiment cyklistických doplňků je aktuálně opravdu široký a na své si tak přijde opravdu každý.

Ať už při výběru outfitu na jarní projížďku na kole vsadíte na cokoliv, vždy vybírejte tak, abyste se cítili v pohodě a bezpečně. Investice do kvalitního a funkčního oblečení vám určitě přinese obojí a největší odměnou vám bude radost z každé jízdy.

Líbil se článek?