10 tipů na netradiční novoroční předsevzetí, která bude radost dodržovat

Nový rok je pro mnohé startovací čárou se pustit s vervou a odhodláním do něčeho nového. „Začnu cvičit a jíst zdravě, abych zhubl/a a taky se přestanu tolik stresovat!“. Velkým nadšením to 1. ledna začíná, značným zklamáním to za pár dnů, při silné vůli za pár týdnů, končí. Co takhle se tentokrát vyhnout klišé a zkusit netradiční novoroční předsevzetí, které rádi a poctivě dodržíte? Máme pro vás 10 tipů na sportovní výzvy, které vám náladu rozhodně nezkazí!

1. Zúčastním se co nejvíce závodů!

Pozor! Hned po novém roce začínáte se zimní částí sezóny. Sjezdové lyžování, rychlobruslení, biatlon, běžecké lyžování – váš program bude opravdu nabitý. Nezapomeňte si svědomitě rozvrhnout vysílací časy, nastavte svůj gauč do polohy sportovního režimu, ovladač mějte neustále v bezprostřední blízkosti a nezapomeňte ani na pravidelný pitný režim!

 

2. Budu více spát!

Stanovte si za cíl spát alespoň 12 hodin denně, včetně krátkých odpočinků po jídle. Bude to chtít určitou dávku sebezapření, ale výsledný pocit se při pravidelném opakování brzy dostaví!

3. Vypiluji běh přes překážky k dokonalosti!

V rámci tréninku doporučujeme zaměřit se na pět základních fází. Neuklouznout na autíčku, projít minové pole s lego stavebnicí, ovládnou svůj vztek při šlápnutí na hranu kostky, najít ztracenou hračku v co nejkratším čase a naučit se brát nekonečnou smyčku dětských písní jako formu motivace, nikoliv důvod pro vyhledání odborné pomoci.

 

4. Zlepším si osobní rekord!

Krása tohoto předsevzetí tkví v jeho rozmanitosti. Můžete se tak soustředit na progres v čemkoliv, co je vám blízké. Pasivní sportování, spánek nebo čas, kdy s velkým sebezapřením vydržíte necvičit.

5. Konečně začnu zvedat železné kotouče!

Všude čtete, jak je silový trénink důležitý pro formování postavy, ale zároveň je nutné odhadnout své možnosti a začínat pozvolna? Pokličky na hrnci je jeví jako ideální varianta, jen nezapomeňte rozložit váhu do obou končetin. Čím pravidelněji budete posilovat, tím rychleji se dostaví růst. Jestli růst svalů, to zůstává otázkou!

 

6. Pětkrát týdně potrénuju sprint!

Nejste fanoušci běhu nebo nemáte čas na dlouhé, hodinové běžecké tréninky? Pak jsou pětkrát týdně, malé dávky sprintu vaší ideální tréninkovou jednotkou. Začínají přesně při konci vaší pracovní doby a trasa vede co nejkratší cestou k vašemu autu.

7. Stanu se mistrem v balení věcí na poslední chvíli!

Namísto pečlivého plánování si můžete slíbit, že se stanete mistrem v balení na poslední chvíli. Kupředu vás může hnát touha překonat svůj vlastní rekord z posledního odjezdu na hory nebo prodloužený víkend na kolech.

 

8. Projedu si všechny české cyklostezky!

Stávající délka cyklostezek v České republice je přibližně 3 500 kilometrů. Víme, že se jedná o pořádnou dávku kilometrů, ale proč si dávat malé cíle! O to víc, když můžete velkou část trasy projet pomocí Street View či panoramatické mapy.

9. Začnu posilovat svaly!

Tento rok se zaměříme na partie očí. Oční svaly jsou skupinou svalů, které umožňují pohyb očí a zaměření zraku na různé objekty. Vaším úkolem proto bude vybírat vzdálené předměty na internetu nebo v televizi a pohlížet na ně, aniž byste se museli zvednout z postele.

10. Vytuním své kolo, aby se stalo nejmodernějším prvkem naší domácnosti!

Místo toho, abyste investovali do tréninku vaší kondice, zaměříte veškerou pozornost a finance na vylepšení vašeho kola. Spoustu vychytávek nakonec sice vůbec neuplatníte, ale budete moci konkurovat i opravdovým profíkům. I zde totiž platí pravidlo: Není důležitý výkon, ale to, jak u něho vypadáte!

 

Věříme, že vás jistá dávka nadsázky pobavila a zároveň vás utvrdila v tom, že není třeba s čímkoliv novým začínat právě 1. ledna. Kdykoliv se rozhodnete dosáhnout konkrétního cíle, myslete především na to, že i každý malý krok směrem k němu, je krok správným směrem. Buďte k sobě shovívaví a stanovte si reálné cíle, které pro vás budou motivací, nikoliv důvodem ke zklamání. Přejeme vám, abyste v novém roce uskutečnili co nejvíce kroků k jejich naplnění, zůstali zdraví a sport vám přinášel především radost!

Líbil se článek?