Výhody a úskalí života se zapáleným sportovcem

Společné zájmy jsou ve vztazích nejen nekonečným zdrojem témat k různým hovorům, ale zároveň i základem pro společně strávený čas a vytváření sdílených vzpomínek. Pokud vás spojuje láska k pohybu, s největší pravděpodobností společně trénujete nejen vaše těla, ale i pevnou vůli, trpělivost a vzájemnou toleranci. Proč je sportovec tím nejlepším parťákem pro život a kdy je naopak soužití s ním balancováním na hraně zdravého rozumu? Musíme vás varovat, že pokud budete pokračovat ve čtení, nejspíš narazíte na podobnost s realitou vašeho všedního dne, která rozhodně není náhodná. Pozitivem tedy zůstává zjištění, že v tom určitě nejste sami.

1. HORY ŠPINAVÉHO PRÁDLA

Nezáleží, jestli váš vyvolený holduje fotbalu, běhání, lyžování nebo zrovna piluje házení šipek. Jestli všechny partner(k)y sportovců na světě něco zaručeně spojuje, je to hora špinavého prádla na zemi v koupelně, ložnici, předsíni či kdekoliv jinde. V tom horším případě propocené oblečení odpočívá v tašce až do předvečera dalšího tréninku a vaši lásku ke sportu pak pravděpodobně pocítí (doslova) i sousedé široko daleko.

Tip! Nezapomeňte funkční oblečení prát vždy s láskou = na šetrný program a bez aviváže. Není větší pohromy, než zničení šťastných trenek či trička těsně před závodem/zápasem!!! 

2. VOLNÝ ČAS SE ŘÍDÍ TRÉNINKOVÝM PLÁNEM

Konečně víkend = prostor jen pro vás. Můžete jet na výlet, jít na koncert, tancovat, nakupovat nebo třeba navštívit kamarády. Možností je tolik, že by jeden nevěděl, co si vybrat. Ale nevěšte hlavu, s plánováním vám pomůže svatým písmem napsaný tréninkový/sportovní plán. Kvůli své neměnnosti spolehlivě zavrhne většinu z aktivit a usnadní vám tak vaše rozhodování. Volba společně strávených chvil se tak omezí na ty při sportování nebo na ty při fandění na závodech/zápasech. Zároveň to ale není nic, co by vás mohlo rozhodit, protože „takového jste si partnera už přece našli“.

3. DOVOLENÁ MUSÍ MÍT VŽDY SPORTOVNÍ VYŽITÍ

Na začátek si pojďme říct, že all inclusive hotel a čtrnáct dní nonstop ležení na lehátku pravděpodobně nebude to, jak bude chtít zapálený sportovec trávit svou dovolenou. Pojede s vámi na ni velice rád, ale…! Destinaci a termín budete muset pravděpodobně volit v závislosti na počasí vhodném na daný druh sportu, četnosti a vzdálenosti tras pro běh, kolo nebo horské túry, fitness centra v rámci ubytovacího zařízení nebo blízko něj, a to vše hlavně v termínu mimo hlavní sezónu závodů a zápasů, jak jinak. Pozitivem pro nerozhodné jedince opět zůstává, že se výběr možností zúží na minimum.

4. PO SPORTOVNÍM NEÚSPĚCHU SE NEMLUVÍ

Náladovost ženy řídí hormony, tu sportovcovu výsledky a výkony. A ani nezkoušejte pomyslet na to, že je to přece „jenom sport“. Je to jako se vším, na čem nám opravdu záleží. Představte si, že několikrát týdně potíte krev, abyste pak v daný moment podali co nejlepší výkon a přišla zasloužená odměna v podobě pocitu vítězství nebo úspěchu. Jenže něco je proti – vy nebo vaši spoluhráči nemáte svůj den (nedejbože, když ho nemá rozhodčí), vaše tělo vás neposlouchá, jste unavení, špatně jste se vyspali, necítíte se dobře nebo je soupeř prostě lepší. Výsledek není podle vašich představ a hledáte příčinu. Ruku na srdce, kdo by pak měl náladu řešit starosti všedního dne nebo chuť celou věc rozebírat téměř s elektronickou tužkou.

Tip! Povzbuzujícím frázím jako: „Příště to bude lepší! Nic si z toho nedělej! To ke sportu patří!“ se raději vyhněte. V tomto případě platí staré dobré mlčeti zlato!

5. Z PARTNERA SE RÁZEM STÁVÁ TRENÉR

Také máte pocit, že sportovci mají automaticky talent na jakýkoliv pohyb bez ohledu na to, kterému sportu věnují nejvíce času? Nutno se pak smířit s tím, že jejich výkonům se jen těžko vyrovnáme. Přidáme-li k tomu ještě rozdíly mezi muži a ženami, není se o čem bavit. Při společném sportování by pak měl být prioritou společně strávený čas a zábava, přehnané soupeření v tomto případě většinou není na místě. Muži jsou obecně také více orientováni na výkon a mají tendence své sportovní výkony měřit a porovnávat. Pokud tedy například vyrazíte na společný výběh, vězte, že vidět po většinu času vzdalující se záda svého partnera, je naprosto v pořádku.

Tip! I tady platí, že mlčeti zlato. Zejména pak v případech, kdy váš partner sportuje pro zábavu. Používat pak věty jako: „Pojď, stáhni ten další kilák pod 5 minut! To dáš, to není zase tak těžký!“ nemusí být ve skutečnosti takovou motivací, jakou byly původně myšleny.

6. NEJLEPŠÍ INVESTICE NAŠICH ÚSPOR JE DO SPORTOVNÍ VÝBAVY

Pokud v sobě sportovec probudí vášeň pro nějaký sport a myslí to s ním opravdu vážně, postupně si začne zjišťovat více informací o technice a také hledat rady, jak se v daném sportu co nejvíce zdokonalit. Začne „tunit“ svou výbavu, která by sice mohla konkurovat profi sportovcům, což se o samotných výkonech říct nedá. Taková výbava často není otázkou pár korun, argumentem pro její pořízení ale nejčastěji bývá například bezpečnost a tomu se těžko odporuje. O to víc ve chvíli, kdy vůbec nevíte, která bije.

Tip! Jednou z nejlevnějších sportovních variant je bezesporu běh. Nepotřebujete drahé vybavení ani členství v tělocvičně, stačí pár kvalitních sportovních bot a vhodné oblečení a můžete vyrazit běhat kdykoliv a kamkoliv.

7. SPORTOVCI JSOU NEJLEPŠÍ PARŤÁCI PRO ŽIVOT

Posledním, za to nejdůležitějším bodem je, že těžko hledat lepšího partnera do života, než je ten se srdcem sportovce. Jeho disciplína a odhodlání je něco, co oceníte i v každodenním životě, jeho soutěživost totiž může často namotivovat k lepším výkonům i vás. Kromě fyzické síly sportovci často rozvíjejí i silné mentální vlastnosti, jako je vytrvalost, odolnost vůči stresu a schopnost udržet si pozitivní myšlení. Ruku v ruce s pohybem jde i zdravý životní styl a s jistou dávkou nadsázky tedy lze říct, že váš život po boku sportovce bude plný výzev a odhodlání na cestě ke zdravějšímu já.

Líbil se článek?