Jaký outfit zvolit na silniční nebo horské kolo?

Hlavně pohodlný! Pod zdánlivě snadnou radou se však skrývá hlavolam faktorů, které je nutné brát při výběru správného cyklooblečení v potaz. Rozhodující je, v jakém ročním období na kolo vyrážíte, do jakého terénu, jaké je aktuálně počasí, zda se chystáte na několikadenní výlet nebo rekreační vyjížďku, jaké máte nároky na design, cenu, udržitelnost oblečení a další. Pojďme to vzít pěkně od základu a říct si, v čem se liší výběr oblečení s ohledem na terén.

SILNIČNÍ CYKLISTIKA 

Nejspíše vás nepřekvapí, že na švih po asfaltové silnici a sjezd trailové přírodní stezky se vyplatí mít nejen dvě různá kola, ale také rozdílné oblečení a výbavu. Doménou zejména tzv. žiletkářů, tedy cyklistů na silničním kole, jsou upnuté, elastické šortky s výstelkou a dres. Přiléhavý střih těsně kopíruje tvar těla a je cyklistovou druhou kůží. Je tomu tak proto, aby se minimalizoval odpor vzduchu a zároveň co nejspolehlivěji plnil funkční vlastnosti, zejména pak odvod potu.
Pod upnutý dres můžete obléct ještě základní vrstvu v podobě tenkého funkčního trika. To efektivní odvod potu ještě více podpoří a při sjezdech nebo zastávkách vás udrží v suchu. Samotný design oblečení je zcela na vašem vkusu, vždy však myslete na cyklistické pravidlo: „vidět a být viděn“. Výraznější barvy a zejména reflexní prvky, které zvýší vaši bezpečnost při snížené viditelnosti, jsou tak „must have“ každého oblečení na kolo.  

Na kolo spodní prádlo nepatří. Důvodem jsou otlačeniny od švů a nepříjemné zapaření, kterým se určitě chcete vyhnout.

Nežádoucí památce na rukou z případného karambolu můžete předejít cyklistickými rukavicemi. Díky vyztužení na dlaních sníží vibrace a ani ruce vám nebudou při zpocení nepříjemně klouzat po řídítkách. Nezapomeňte, že štěstí přeje připraveným a v cyklistickém sedle toto platí dvojnásob! Pečlivě si přibalte základní výbavu do podsedlové brašny nebo batohu. Sbalitelná bunda bude vaší záchranou při nepříznivé změně počasí, nářadí zase při nevyžádaném defektu.

MTB CYKLISTIKA

Stále více na popularitě získává také horská neboli MTB cyklistika. Horské prostředí s přírodními stezkami a překážkami láká stále více cyklistů a Česko se stává pomyslnou bikeparkovou velmocí. Nároky na funkční vlastnosti jsou ve srovnání se silniční cyklistikou odlišné, alespoň tedy co se univerzálnosti týče. Voda, bláto, proměnlivá rychlost, převýšení, slunce, déšť, chlad – s tím vším by se mělo správné MTB oblečení umět vypořádat. Na první pohled je volnějšího střihu a z odolnějších materiálů, aby při pohybu na kole zajistilo co největší pohodlí. Zároveň vás v pohybu nebudou omezovat ani chrániče, které pod něj jednoduše oblečete. Dresy jsou vyráběny z funkčních a rychleschnoucích materiálů tak, aby skvěle odvedly veškerý pot od těla a rychle schly i tehdy, pokud například projedete vodou. Prodloužený zadní díl má za úkol chránit citlivou oblast vašich beder i při naklonění nad řídítka.

Při výběru správných šortek se vám nabízí tři různé varianty. Pokud holdujete i silniční cyklistice, můžete elastické šortky s výstelkou využít pod volné sportovní kraťasy a o vaše citlivé partie bude spolehlivě postaráno. Stále dokola připomínáme, že na kolo spodní prádlo nepatří. Důvodem jsou otlačeniny od švů a nepříjemné zapaření, kterým se určitě chcete vyhnout. Výjimkou, která toto železné pravidlo potvrzuje, je cykloprádlo. Boxerky s výstelkou z materiálu, který odpařuje vlhkost až o polovinu lépe než ostatní materiály, je klíčem k předcházení zapaření a bezešvá technologie v kombinaci s perforovanou pěnou výstelky zase eliminuje otlačení. Cykloprádlo tak můžete vzít jednoduše pod volné šortky a máte vystaráno.
Pokud hledáte ideální variantu přímo na horskou cyklistiku, pak byste měli pozornost zaměřit na MTB šortky. Jednoduše řečeno se jedná o 2v1 kombinaci volných cyklistických šortek a odnímatelných vnitřních síťovaných cykloboxerek s Coolmax výstelkou. Během několika sekund tak můžete mít z cyklistických šortek skvěle vypadající kraťasy na běžné nošení.

Nikdy nezapomínejte, že helma patří ke kolu jako vidlička k noži, oči vám před přírodními nástrahami ochrání brýle a ruce zase celoprstové rukavice.

Preference každého cyklisty se samozřejmě mohou lišit. Někdo na rychlejší XC vyjížďku ocení spíše upnutý cyklodres a je to naprosto v pořádku. Opět se tak vracíme zpět na začátek k tomu, že nejpodstatnější je, abyste se cítili pohodlně.
Ať už ukrajujete kilometry na silnici nebo zdoláváte přírodní terén, vždy myslete hlavně na bezpečnost svoji i všech ostatních. Přejeme Vám šťastnou ruku při výběru cyklistického oblečení a hodně příjemných chvil strávených v sedle vašeho kola!

Na silnici se snažíš vyhnout dírám a výmolům, zatímco na horské stezce se modlíš, abys je našel!
 

Proč se cyklisté tak těší na víkendovou vyjížďku? Protože budou mít konečně vítr v zádech a nemusí bojovat s pracovním odporem.

Líbil se článek?