Klimatex cykloprůvodce: Jak vybrat cyklistickou bundu a vestu

Jste vášniví cyklisté, kteří si užívají projížďky v přírodě ať už prší nebo svítí slunce? Pak jistě dobře víte, jak důležité je mít pořádnou záložní vrstvu, která se postará o vaše pohodlí a odolá i nejrůznějším rozmarům počasí. V tomto článku najdete návod, na co si dát při výběru takové bundy či vesty pozor a přidáme i několik tipů na produkty z naší nabídky.

Proč se vyplatí vrstvit funkční oblečení?

Stále dokola omílaný “cibulový systém” vrstvení funkčního oblečení je osvědčený princip, pomocí kterého můžete při venkovních aktivitách rychle reagovat na nenadálé změny počasí a tím regulovat vaši optimální teplotu těla, zůstat v suchu a zároveň se chránit před větrem, deštěm či chladem. Celý systém se skládá ze sací vrstvy (funkční triko nebo cyklistický dres), která odvádí pot od těla, střední vrstvy (mikina, pulovr) zajišťující tepelnou izolaci a vnější vrstvy (bunda, vesta), která vás chrání před větrem a deštěm.Tip! Zajímá vás více o sací, izolační nebo ochranné vrstvě? Přečtěte si, co si obléct na termoprádlo a také více o třetí, ochranné vrstvě funkčního oblečení

Bunda vs. vesta: Co je to pravé pro vás?

Samotná volba mezi cyklistickou bundou a vestou vždy závisí na vašich individuálních preferencích a podmínkách, do kterých se na kole vydáváte. Zatímco cyklistická bunda vám poskytne větší ochranu před nepříznivými povětrnostními podmínkami, vesta na kolo zase nabídne větší volnost pohybu. 

 

Pokud se tedy chystáte na delší výlety v chladnějším počasí nebo předpověď hlásí dešťovou přeháňku, bude pravděpodobně bunda nezbytným prvkem vaší výbavy. 

Naopak během teplejších dnů nebo při intenzivním tréninku může být ideální volbou právě vesta, která vám poskytne ochranu před větrem, ale zároveň bude lehčeji izolovat teplo a nebude vám hrozit přehřátí.

 

Pánské bundy a vesty na kolo   Dámské bundy a vesty na kolo   Dětské bundy a vesty na kolo

 

Tip! Aprílové jarní počasí si žádá pořádnou přípravu. Přečtěte si v našem článku, na co určitě nezapomenout!

Na co si dát při výběru cyklistických bund a vest pozor

Pro co nejpříjemnější pocit z vyjížďky na kole se při výběru cyklistické bundy či vesty vyplatí věnovat pozornost hned několika klíčovým faktorům, jako jsou správný materiál, střih či design a určitě se vyplatí nepodceňovat ani drobné detaily, které mohou být klíčem k vašemu pohodlí.

  • Voděodolnost

Kvalitní voděodolná bunda je nezbytnost nejen do deštivého počasí, ale i do jízdy přes mokré a bahenní terény. Voděodolnost materiálu  je obvykle vyjádřena vodním sloupcem, který udává tlak vody, který materiál vydrží, než začne propouštět vlhkost dovnitř. Obecně platí, že čím vyšší je hodnota vodního sloupce, tím lepší je ochrana bundy před průnikem vody. Bundy s hodnotou vodního sloupce nad 10 000 mm jsou obvykle považovány za voděodolné a vhodné pro silné deště a extrémní podmínky. 

  • Prodyšnost 

Stejně důležité jako schnopnost nepropustit vlhkost skrz bundu směrem k vašemu tělu, je také prodyšnost materiálu, tedy schopnost odvádět vlhkost a pot zevnitř bundy ven. Při intenzivním pohybu se tělo potí, a pokud pot zůstává uvnitř bundy, může to způsobit nepříjemný pocit tepla, vlhkosti a dokonce i podráždění kůže. Proto je důležité, aby prodyšnost bundy umožňovala efektivní odvětrání a odvod potu ven z materiálu. Prodyšnost bundy se obvykle měří v gramech vodní páry, které mohou materiál projít za určitý časový úsek (obvykle za 24 hodin). Čím vyšší je hodnota prodyšnosti, tím lépe materiál umožňuje odvádět vlhkost z těla ven.

  • Větruodolnost

Větruodolné cyklistické bundy jsou nepostradatelnou součástí výbavy každého cyklisty, který se nechce nechat odradit větrem ani chladem. Materiál a vyšší hustota tkaní jeho vláken ztěžují průnik vzduchu směrem k pokožce. Hustě tkaný materiál vytváří pomyslnou bariéru, která snižuje jeho chladící účinkya chrání vás tak před profouknutím a nepříjemným prochlazením. Příliš husté tkaní však může snížit prodyšnost důležitou pro odvod potu a proto vždy hledáme optimální rovnováhu mezi hustotou tkaní a prodyšností, abychom vám zajistili maximální větruodolnost bez kompromisů na pohodlí.

Vždy hledáme optimální rovnováhu mezi hustotou tkaní a prodyšností, abychom vám zajistili maximální větruodolnost bez kompromisů na pohodlí.

  • Technologie  

Je důležité brát v úvahu také technické úpravy materiálu jako jsou membrány, vodoodpudivé úpravy či lepené švy, které zvyšují celkovou účinnost ochrany proti vodě, síťoviny všité na potem nejvíce namáhaných oblastech pro jeho efektivnější odvod nebo reflexní prvky pro vaši bezpečnost.

  • Sbalitelnost  

Zejména v případě proměnlivého počasí nebo delších výletů určitě oceníte bundu, která téměř nic neváží a zabere minimum místa. Ultralehké sbalitelné bundy se po složení snadno vejdou do kapsy cyklistického dresu nebo podsedlové brašničky, aniž by zbytečně zatěžovaly. Můžete být tedy připraveni na každou změnu počasí, aniž by vám bunda zbytečně zabírala místo nebo přidávala na váze. Více se můžete dočíst v testu našeho bestselleru bundy JORAH.

Pro co nejpříjemnější pocit z vyjížďky na kole se při výběru cyklistické bundy či vesty vyplatí věnovat pozornost hned několika klíčovým faktorům, jako jsou správný materiál, střih či design a určitě se vyplatí nepodceňovat ani drobné detaily, které mohou být klíčem k vašemu pohodlí.

Tip! Nechte se při výběru cyklošortek a cyklodresů inspirovat našimi články!

Pokud se rozhodnete pořídit si kvalitní cyklistickou bundu z technických materiálů, můžete si být jisti, že se vám tato investice vrátí v podobě pohodlnějších a bezpečnějších cyklistických zážitků. Už se nebudete muset více bát změn počasí a s jistotou si užijete jízdu naplno, ať už svítí slunce nebo fouká vítr.

Líbil se článek?