Klimatex cykloprůvodce: 10 tipů jak správně prát cyklodres

Hledáte způsob, jak prodloužit životnost svého cyklistického dresu a udržet ho dlouhodobě v co nejlepším stavu? V tomto článku se podíváme na 10 důležitých tipů v péči o cyklistický dres od správné teploty vody při praní přes vhodný prací prostředek až po nejlepší způsob sušení. Díky dodržování těchto několika jednoduchých tipů pomůžete zachovat funkční vlastnosti dresu co nejdéle a prodloužíte tím i celkovou životnost svého věrného parťáka na kolo.

1. Po každé jízdě dres vyperte

Během jízdy se do materiálu dresu vtírá pot, nečistoty a bakterie, které mohou vést nejen k nežádoucímu zápachu, ale i k zanesení a poškození materiálu. Pravidelné praní dresu nejenže udržuje jeho čistotu a svěžest, ale také prodlužuje jeho životnost a zajišťuje optimální funkčnost materiálu.

2. Vyhněte se při praní horké vodě

Při praní cyklistického dresu je ideální používat chladnou nebo mírně teplou vodu. Určitě se pak vyhněte použití horké vody, která může poškodit materiál a způsobit vyblednutí barev.

3. Používejte jemný prací prostředek

Při praní cyklistického oblečení doporučujeme vyhnout se agresivním pracím prostředkům, a to zejména z důvodu zachování prodyšnosti a funkčnosti materiálu. Běžné prací prostředky obsahují často aviváž a jiné látky, které mohou prodyšnost materiálu výrazně snížit. Použití pracího prostředku určeného na funkční oblečení minimalizuje riziko ucpání materiálu a zajistí tak optimální odvod vlhkosti a následné pohodlí během jízdy.


DÁMSKÉ CYKLISTICKÉ DRESY  PÁNSKÉ CYKLISTICKÉ DRESY  DĚTSKÉ CYKLISTICKÉ DRESY

4. Perte dres v pračce na šetrný program bez ždímání

Prát cyklistické oblečení na šetrný program se vyplatí hned z několika důvodů. Při běžném pracím programu může dojít vlivem vyšší teploty vody a počtu otáček při ždímání k poškození vláken dresu a tím i ke snížení jeho funkčnosti. Šetrný program navíc pracuje s menším množstvím pracího prášku a kratší dobou praní a výše zmíněné riziko zanesení materiálu je tak výrazně menší.

5. Vyhněte se sušení dresu v sušičce

Sušička prádla je rychlou a pohodlnou variantou sušení oblečení, nicméně v případě funkčních materiálu se jí doporučujeme obloukem vyhnout. Vlivem vysoké teploty a mechanických pohybů v sušičce může dojít k deformaci tkaniny, ztrátě elasticity a snížení jejich funkčních vlastností. Cyklistické dresy jsou vyráběny z rychleschnoucích materiálů, takže doporučujeme dres raději nechat chvíli volně vyschnout ve stínu na vzduchu.

6. Dres žehlete jen v nezbytně nutných případech

Stejně jako v případě teplého vzduchu v sušičce je přímý kontakt látky s teplou žehličkou rizikem omezení stálosti a funkčnosti cyklistického dresu. Šetrnou alternativou vyrovnání záhybů a pomačkání je vyvěšení dresu na ramínko do koupelny či jiného vlhkého prostředí. Pokud za každou cenu potřebujete dres vyžehlit, nastavte vždy žehličku na nízkou teplotu a žehlete dres přes žehlící hadřík nebo utěrku, aby nedošlo k přímému kontaktu s materiálem.

7. Dodržujte pokyny na etiketě dresu

Každý cyklistický dres obsahuje štítek se specifickými instrukcemi k péči o něj, jako je například doporučená teplota praní, způsob sušení a žehlení. Všechny pokyny jsou navrženy tak, aby co nejvíce minimalizovaly riziko poškození materiálu a zajistily co nejdelší životnost dresu, tudíž se opravdu vyplatí jim věnovat pozornost a dodržovat je.

8. Před praním otočte dres naruby

Tímto jednoduchým krokem ještě více předejdete postupnému opotřebování barevného potisku, reflexních prvků a dalších citlivých částí dresu tím, že omezíte jejich přímý kontakt s ostatním oblečením a tím minimalizujete riziko jejich poškození nebo zaseknutí. Ze stejného důvodu se před praním také vždy ujistěte, že jsou na dresu zapnuté i všechny zipy.

9. Nikdy nepoužívejte bělidlo ani aviváž

Stejně jako v případě pracího prášku, mohou bělidlo a aviváž poškodit celkovou funkčnost materiálu, ze kterého je dres vyroben. Použitím bělidla může dojít k vyblednutí barev a zbytky aviváže mohou zase výrazně omezit prodyšnost dresu.

10. Perte dresy odděleně od jiného oblečení

Doporučujeme cyklistické dresy prát odděleně od ostatního oblečení, zejména pak od toho s háčky, suchými zipy nebo jinými ostrými předměty. Cyklistické dresy jsou vyrobeny z materiálů, které jsou na poškození citlivější než běžné oblečení a může tak snadno dojít k jejich poškození. Samostatným praním minimalizujete riziko poškození dresu a zajistíte, že váš dres zůstane v optimálním stavu po co nejdelší dobu.

Dodržováním těchto tipů zajistíte, že vaše cyklodresy budou vypadat skvěle a vydrží vám mnoho let. Pamatujte, že správná péče o vaše cyklistické oblečení je investice, která se vám vrátí v podobě komfortu a delší životnosti funkčního oblečení.

 

TIP: Přečtěte si také, jak vybrat vybrat cyklodres, aby vám dokonale padnul!

Líbil se článek?