Jak vybrat oblečení na běhání na jaře

Teploty stoupají, příroda se probouzí, sluníčko svítí a dny se příjemně prodlužují. Jaro tak nabízí ideální podmínky na venkovní běžecké tréninky, ať už roky běháte nebo se právě chystáte s běháním začít. Při volbě správného oblečení je nicméně stále nutné myslet i na proměnlivost počasí, která k tomuto ročnímu období také neodmyslitelně patří. Máme pro vás pár doporučení, díky kterým vám žádná z vrstev nebude chybět ani přebývat a zároveň vás nezaskočí ani vítr či dešťová přeháňka.

Jak správně vrstvit oblečení na běh

Při tzv. aprílovém počasí více než kdy jindy oceníte správné vrstvení funkčního oblečení. Díky tomu se budete moci vždy snadno přizpůsobit aktuálním podmínkám odebráním nebo naopak přidáním konkrétních vrstev.

Vždy doporučujeme začít s lehkou vrstvou v podobě funkčního trika, které spolehlivě odvede pot od těla a udrží ho v suchu. Následně v závislosti na počasí přidejte ochrannou vrstvu, která vás ochrání před větrem i vlhkostí a pokud jsou teploty přece jen nižší, pak můžete jako určitý mezistupeň zajišťující příjemné teplo, využít i dostatečně prodyšnou mikinu na běhání.

Funkční trika na běhání: základ příjemného pocitu

Při volbě trička nebo tílka na běhání určitě vsaďte na syntetické materiály. Bavlněná trička jsou oblíbenou, cenově dostupnou, ale na sport nevhodnou variantou. Vlákna bavlny jsou totiž příjemné na dotek a mají vysokou savost, ale pot nedokáží odvádět dál a zároveň špatně schnou. V praxi to pak znamená, že pokud se zpotíte, budete muset zbytek sportovní aktivity dokončit v mokrém, studeném, těžkém tričku s koláči potu pod pažemi.

Trička z funkčních materiálů naopak díky speciálním tvarům syntetických vláken pot od těla nenasávají (jako bavlna), ale transportují ho od pokožky na vnější stranu trička, kde se může rychle odpařit nebo přejít do dalších vrstev. Zároveň díky tomu i rychleji schnou. To vám pomůže udržet se v suchu a pohodě během celého běžeckého výkonu.

Podle venkovní teploty i vlastní preference pak sáhněte po tričku s krátkým nebo dlouhým rukávem.

PÁNSKÁ TRIKA   DÁMSKÁ TRIKA   DĚTSKÁ TRIKA

Trička z funkčních materiálů naopak díky speciálním tvarům syntetických vláken pot od těla nenasávají (jako bavlna), ale transportují ho od pokožky na vnější stranu trička, kde se může rychle odpařit nebo přejít do dalších vrstev. Zároveň díky tomu i rychleji schnou.

Ultralehké bundy na běhání: ochrana před větrem i deštěm

Každá další vrstva oblečení navíc se může při běhu pořádně pronést nebo vám naopak může scházet, když ji budete opravdu potřebovat. Univerzálním řešením pro všechny případy jsou ultralehké bundy. Jejich tenký a přesto pevný materiál umožňuje snadné a úsporné balení, takže bundu nebo vestu po čas běhání jednoduše uschováte do batohu či ledvinky, což se může hodit zejména na delších tratích.

Bundy jsou navíc prodyšné, aby udržely vaše tělo suché po celou dobu pohybu a dostatečně ventilují vyprodukované teplo, abyste se při běhu nepřehřáli. Při výběru ultralehké bundy doporučujeme zaměřit se také na její odolnost vůči větru a vodě. Zejména na jaře se může hodit, když bunda nabízí i ochranu před nečekanými přeháňkami. Ultralehká bunda, ostatně stejně jako celý běžecký outfit, by měla být dostatečně volná, tak aby neomezovala při běhu.

 

Běžecké kalhoty, legíny, šortky nebo sukně

Co se týče spodního dílu outfitu, dle vlastních preferencí můžete vybírat ze šortek, 3/4 legín, sukní, dlouhých legín nebo kalhot na běhání.

Pokud je venku teplo a slunečno, jsou na běhání ideální volbou šortky. Podle vlastních preferencí pak můžete volit buď vzdušnější verzi volných kraťasů nebo elastických šortek upnutých na tělo. Spojením obojího jsou pak tzv. 2v1 kraťasy, které mají navíc vnitřní elastické šortky.

Pro ženy je zde také možnost sukně a opět také ve variantě 2v1 s vnitřními elastickými šortkami. Pokud preferujete větší pokrytí nebo pokud je ještě chladněji, zvažte běhání v legínách nebo kalhotách, které vás opravdu udrží v teple.

DÁMSKÉ KALHOTY NA BĚHÁNÍ   PÁNSKÉ KALHOTY NA BĚHÁNÍ

Při běhání na jaře je klíčové zohlednit zejména proměnlivé počasí a podle toho se správně obléknout. Znovu doporučujeme jednak vsadit na kouzlo vrstvení funkčního oblečení a zároveň i investovat do kvalitního oblečení, které vám pomůže maximalizovat váš výkon, dopřeje vám kýžené pohodlí a váš sportovní zážitek dosáhne zcela jiných rozměrů.

Líbil se článek?