Turistické kalhoty a legíny: Vybírejte podle terénu, počasí i vašich preferencí

Ať už se chystáte na hřebenovku Krkonoš, výlet do Jeseníků nebo příjemnou procházku v parku, správně zvolené kalhoty hrají klíčovou roli v pohodlí a celkovém zážitku z turistiky. V tomto článku se podíváme na faktory, které se vyplatí při samotném výběru zvážit, na materiály a dostupné technologie, které zásadně ovlivňují vlastnosti kalhot, a zodpovíme i otázky ohledně odolnosti vůči vodě, větru či prodyšnosti materiálu.

Volnější kalhoty nebo elastické legíny

Při rozhodování mezi kalhotami a legínami na turistiku hraje významnou roli hned několik různých faktorů, mezi které patří například terén, počasí, jejich funkčnost, praktičnost nebo osobní preference každého turisty. Zatímco turistické kalhoty jsou často volnější a nabízí tak díky širším nohavicím větší svobodu pohybu, legíny na turistiku jsou těsnější a pružnější, což zase zajišťuje lepší přilnavost a svobodu pohybu.

Bez ohledu na to, jestli zvolíte kalhoty, legíny, 3/4 kalhoty nebo šortky, je vždy nutné rozlišovat jejich střih i z hlediska pohlaví. Zatímco dámské modely jsou přizpůsobeny siluetě ženského těla, tedy užšímu pasu a širším bokům, pánské střihy jsou naopak rovnější a méně tvarované.  

PÁNSKÉ OUTDOOROVÉ KALHOTY   DÁMSKÉ OUTDOOROVÉ KALHOTY    OUTDOOROVÉ LEGÍNY

 

Funkční materiály jsou klíčem k pohodlí

Funkční materiály hrají zásadní roli při výrobě turistických kalhot a legín, protože jejich vlastnosti přímo ovlivňují vaše pohodlí, výkon a ochranu při outdoorových aktivitách.

Jedním z nejpoužívanějších materiálů je polyamid, známý svou vysokou odolností vůči oděru, rychlým schnutím a lehkostí, což z něj dělá ideální volbu pro turistiku v náročném terénu a vlhkém prostředí. V naší nabídce se o tom můžete přesvědčit doslova na vlastní kůži například díky dámským outdoorovým kalhotám KRISTA.

Polyester se zase vyznačuje výbornou prodyšností a schopností odvádět vlhkost od těla, což je výhodné zejména v teplejším počasí, ale i při fyzicky náročnějších aktivitách. Vaší pozornosti by určitě neměli uniknout naše dosud nejtechničtější outdoorové kalhoty PIQUE. Kromě funkčního, rychleschnoucího materiálu s DWR úpravou a podílem bavlny mají i několik praktických kapes na uschování drobností či pásky na suchý zip k utažení nohavic. To, že navíc skvěle vypadají, už je jen příjemný bonus navíc.

 

Softshell je tzv. mistr univerzálnosti, který kombinuje větruvzdornost a vodoodpudivost s vynikající prodyšností a pružností a je tak ideální do chladnějších a větrných podmínek.

Obecně je tedy do teplého a suchého počasí vhodné zvolit kalhoty nebo legíny z polyesterového materiálu kvůli jejich schopnosti efektivně řídit vlhkost. Naopak, v chladnějším a proměnlivém počasí se doporučují softshellové kalhoty, které poskytují potřebnou ochranu a komfort.

Pokud vyrážíte na celodenní túru během chladnějšího rána s předpovědí teplého počasí během odpoledne, pak určitě oceníte zip-off kalhoty TARLO1 či LIAM. Můžete s nimi vyrazit bez starostí a nutnosti brát si do batohu ještě náhradní šortky. Ty totiž vykouzlíte snadno, rychle a bez složitého převlékání odepnutím nohavic zip-off kalhot.

Moderní technologie posunou vaše pohodlí na novou úroveň

Funkční materiály samy o sobě poskytují oproti běžným tkaninám mnohem vyšší úroveň pohodlí, prodyšnosti i odolnosti. S moderními technologiemi, jako jsou zátěry, DWR úpravy a membrány, však dokáží ještě mnohem víc.

DWR je chemická úprava připomínající dlouhotrvající impregnaci. V praxi totiž způsobuje, že kapky vody stékají po materiálu, nevsakují se a oblečení tak zůstává perfektně suché a zároveň i prodyšné. Užíváním a praním však dochází k jejímu postupnému opotřebení a je tedy důležité ji pravidelně obnovovat pomocí speciálních přípravků dostupných na trhu. Téměř všechny outdoorové kalhoty z naší nabídky mají DWR úpravu a na svých toulkách přírodou se tedy vody bát nemusíte.

Zátěr je tenká, nepropustná vrstva na povrchu tkaniny, která zabraňuje pronikání vody, ale zároveň také odvodu vlhkosti od pokožky. V porovnání s DWR úpravou má delší životnost, ale na úkor již zmiňované nižší prodyšnosti a není tak ideální volbou do teplejšího počasí.

Nejspolehlivější technologií poskytující prodyšnost a zároveň odolnost proti větru a dešti jsou membrány. Díky speciálním materiálům laminovaným na spodní vrstvu svrchního materiálu se jedná o nejkomplexnější, ale zároveň také finančně nejnáročnější technologii. Vždy se tedy vyplatí zvážit, zda její vlastnosti využijete opravdu naplno nebo je pro vás jedna ze zbylých variant naprosto dostačující.

TIP! Využijte vlastnosti funkčních materiálů na maximum! Přečtěte si jak správně kombinovat jednotlivé vrstvy v našem článku.

Voděodolnost jde ruku v ruce s prodyšností

Voděodolnost materiálu je obvykle vyjádřena vodním sloupcem, který udává tlak vody, který materiál vydrží, než začne propouštět vlhkost dovnitř. Obecně platí, že čím vyšší je hodnota vodního sloupce, tím lepší je ochrana materiálu před průnikem vody.

Čím vyšší je hodnota vodního sloupce, tím lepší je ochrana materiálu před průnikem vody.

Stejně důležité jako nepropustit vlhkost skrz kalhoty směrem k vašemu tělu, je také prodyšnost materiálu, tedy schopnost odvádět vlhkost a pot zevnitř kalhot ven. Při intenzivním pohybu se tělo potí, a pokud pot zůstává uvnitř, může to způsobit nepříjemný pocit tepla, vlhkosti a dokonce i podráždění kůže. Proto je důležité, aby prodyšnost bundy umožňovala efektivní odvětrání a odvod potu ven z materiálu. Prodyšnost materiálu se obvykle měří v gramech vodní páry, které mohou materiál projít za určitý časový úsek (obvykle za 24 hodin). Čím vyšší je hodnota prodyšnosti, tím lépe materiál umožňuje odvádět vlhkost z těla ven.

Čím vyšší je hodnota prodyšnosti, tím lépe materiál umožňuje odvádět vlhkost z těla ven.

Odolnost vůči větru i nepříjemnému prochladnutí

Vítr může poměrně rychle snížit tělesnou teplotu a způsobit tak nepříjemné prochladnutí, díky kterému si z toulání přírodou můžete odnést pěkně nepříjemný suvenýr. Zejména v chladnějším počasí je tedy sázka na větruodolný nebo chcete-li windproof materiál v kombinaci s vnitřním počesem sázkou na jistotu. Pro tyto případy můžeme doporučit legíny MANGI nebo kalhoty LACERTA, LAMUR či BRENT, které se stanou vašim parťákem jak při toulkách přírodou, tak na běžkách nebo i při běhu v chladném počasí.

Líbil se článek?