Hybridní bunda BIRELA: Test odolnosti v českých horách

Pokud existuje něco, co vám poskytne všestrannost při venkovních aktivitách v každém počasí, pak jsou to rozhodně hybridní bundy. V naší nabídce dostávají zasloužený prostor, a proto nás zajímalo, jak obstojí dámská hybridní outdoorová bunda BIRELA v zimních podmínkách českých hor. Testovat ji vyrazila Katka, která k tomu má jako zkušená milovnice hor určitě co říct.

JAK OBSTÁLA BUNDA BIRELA V TERÉNU?

Poprvé jsem bundu vzala na výšlap na Velký Javorník v Beskydech. Bylo čerstvě nasněženo, teplota kolem 3,5 °C, ale počasí na výšlap bylo sychravé. Pod bundou jsem měla sací vrstvu v podobě seamless termo trika RIKA a na něm ještě vlněnou košili od jedné norské značky. Po chvíli chůze do kopce jsem vlněnou košili dala stranou a v pohodě mi stačilo pouze termo triko a bunda. Vzhledem k tomu, že maličko pršelo i sněžilo, ocenila jsem zejména kombinaci izolačního a softshellového materiálu. Kapky vody držely na softshellu, aniž by se vsákly dovnitř a v bundě mi bylo celou dobu krásné teplíčko.

 

Kromě toho se mnou absolvovala i výstup na Sněžku. Podle předpovědi hlásili nepříznivé počasí, ale měli jsme štěstí a už při příjezdu do Pece pod Sněžkou na nás koukala modrá obloha. Lehce foukalo a teplota byla - 2 °C. Nahoře bylo úplné bezvětří a nebyli zde žádní lidé, což se na Sněžce běžně nestává. Měli jsme proto spoustu času kochat se nádhernou inverzí a udělat i krásné fotografie. Po delším stání na vršku jsem se musela přiobléct.

Co se týče využití bundy BIRELA v Norsku, jsou tu poněkud jiné teploty než v Česku. Párkrát jsem si bundu vzala na snowboard, pod snowboardovou bundu a například i na výšlap pod horu Skogshorn, kdy bylo v Norsku jen mínus 5°C. Nemusela jsem tolik vrstvit a v tomto případě bunda posloužila jako vrchní vrstva. Pokud se tu teploty pohybují okolo mínus 30 °C, tak bunda musí být přibližně třetí vrstva z celkových čtyř až pěti vrstev.

Hybridní bundy jsou navrženy tak, aby kombinovaly různé druhy materiálů a technologií a díky nim poskytly všestrannost na outdoorové aktivity v různých klimatických podmínkách. Často tedy spojují prodyšné a větruvzdorné materiály s izolačními vrstvami tak, aby vám zaručili pohodlí i ochranu před nepříznivým počasím

JAK HODNOTÍM CELKOVÉ PROPRACOVÁNÍ BUNDY?

Střih bundy je přiléhavý, na tělo, ale během výšlapu mě při pohybu nijak neomezoval. Pod bundu je možné obléct ještě další vrstvy. Já si například vystačila převážnou část výstupu na Sněžku jen s termoprádlem, ale klidně můžete vzít i prodyšnou mikinu nebo pulovr. Co v sychravém počasí určitě oceníte vy i vaše ledviny a záda, je prodloužený zadní díl a gumička, kterou můžete stáhnout spodní lem bundy.

DO JAKÉHO POČASÍ BYCH BUNDU DOPORUČILA?

Vzhledem k tomu, že se jedná o sportovní outdoorovou bundu, její funkční vlastnosti nejlépe využijete při venkovních pohybových aktivitách v chladnějším počasí. Bundu bych kromě turistiky klidně vzala všude, kde bych chtěla mít jistotu, že mě oblečení udrží v teple a ochrání mě před větrem a vlhkem. Díky kombinaci materiálů bych se určitě nebála venkovního sportování v proměnlivém počasí. Turistika nebo klidně i procházky v přírodě nebo ve městě, když mrholí a venku jsou chladnější teploty nejsou podle mě nic, s čím by si bunda neporadila.

VÝHODY 

+ prodloužený zadní díl
+ hybridní bunda
+ dostatečně velké kapsy
+ kombinace barev

NEVÝHODY

- rukávy by alespoň pro mě mohly být delší

HYBRIDNÍ BUNDA KLIMATEX BIRELA

Bunda BIRELA je spojením dvou světů. Spodní část je vyrobena z prodyšného softshellu, který jako ochranný štít odolává jak větru, tak i vodě. Horní část a rukávy jsou zase z odolné tkaniny se syntetickou výplní, která izoluje teplo uvnitř a nepropouští tak ani náznak mrazivého vánku. Lemování rukávů a kapuce do gumičky umožňuje spolu se stahováním spodního lemu dokonalé přizpůsobení vaší postavě a zabrání nepříjemnému vkrádání chladu pod bundu. Na bocích jsou dvě zipové kapsy, které poskytují bezpečné úložiště pro vaše drobnosti. Nezbytností na venkovní pohyb jsou samozřejmě reflexní prvky, které zvýší vaši bezpečnost při snížené viditelnosti.

Líbil se článek?