Jak se obléct na běžky

Běžecké lyžování je snoubením pohybu, klidu a kouzelné zimní krajiny. Je tedy zároveň ideálním způsobem, jak uniknout od každodenní reality a načerpat energii na čerstvém vzduchu. Důležitým předpokladem celkového zážitku i samotného sportovního výkonu je pak pocit pohodlí, který vám může zajistit funkční oblečení. V následujících odstavcích vám dáme návod, jak se obléct na běžky od hlavy až k patě! Probereme podstatné vlastnosti každé z vrstev správného běžkařského outfitu, přidáme tipy na Klimatex produkty z XCT kolekce a na závěr i pár vychytávek, které se mohou v běžkařské stopě stoprocentně hodit.

KLÍČEM K ÚSPĚCHU JE SPRÁVNÉ VRSTVENÍ

Správné vrstvení oblečení neodmyslitelně patří ke každému zimnímu sportu. Jednotlivé vrstvy mají svou nezastupitelnou roli a dohromady pak tvoří dokonalý systém ochrany před nepřízní počasí i v optimální regulaci tělesné teploty. Spolehlivě se postarají o vaše pohodlí efektivním odvodem potu při náročném stoupání nebo udržením tělesného tepla během rychlých sjezdů. Snadnou regulací počtu vrstev vám zároveň poskytnou možnost přizpůsobit svůj outfit aktuálnímu počasí i intenzitě pohybu. Podrobně jsme se každé z vrstev věnovali ve čtyřdílné sérii článků o vrstvení funkčního oblečení, kde tak najdete ucelený návod pro výběr správné sací, izolační i ochranné vrstvy s ohledem na počasí i úroveň sportovní aktivity.

Základem správného běžkařského outfitu je termoprádlo, které odvede pot do další vrstvy a udrží teplo u těla. Při jízdě do kopce se nejspíš zahřejete, proto se vyplatí mít dostatečně prodyšnou poslední vrstvu, která vás však při sjezdu zároveň ochrání proti studenému větru.

TERMOPRÁDLO JAKO DRUHÁ KŮŽE

Pokud se chystáte pořizovat termoprádlo do bílé stopy, je nutné při výběru myslet na to, že se během pohybu velice pravděpodobně zapotíte a budete se pohybovat v chladnějších, venkovních teplotách. Klíčovou vlastností termoprádla tedy bude schopnost odvést pot do další vrstvy oblečení a vás ponechat v suchu a předejít tak riziku ofouknutí studeným větrem a nežádoucímu prochlazení. Další výhodou termoprádla je, že dokáže efektivně udržet teplo, které vaše tělo vyprodukuje a poskytnout vám tak potřebný tepelný komfort. Doporučujeme proto vybírat termoprádlo ze syntetických materiálů (polyester, polyamid), které perfektně schnou a v kombinaci s bezešvou technologií obepnou vaše tělo a stanou se doslova vaší druhou kůží.

VÝHODY HYBRIDNÍCH A SOTSHELLOVÝCH BUND NEBO SBALITELNÝCH VEST

Druhou, případně třetí vrstvu volíme vždy podle počasí a náročnosti plánované trasy. Pokud se venkovní teplota pohybuje nad nulou, pravděpodobně si vystačíte bez střední, izolační vrstvy v podobě fleecové mikiny. Ta spolehlivě udržuje teplo, které oceníte při pohybu spíše v mrazivějších teplotách. Izolační funkci mohou částečně zastoupit softshellové bundy, na které je zároveň spoleh i v proměnlivém počasí. Mírný déšť, sníh nebo vítr k tělu nepropustí, za to přebytečnou vlhkost od těla odvedou na jedničku. Stejně jako na běh, jsou skvělou variantou pro běžecké lyžování i hybridní bundy VIRGIN a DABEN. Zateplené části na předním díle ochrání citlivé partie před chladem a pružný materiál ve zbytku bundy zároveň neomezí váš pohyb. Oproti hybridním bundám určeným na běh však mají syntetickou výplň i v části rukávů a vy tak můžete v teple svištět větrem jako o závod. Pokud bychom vám měli doporučit jednu věc, která nesmí chybět ve výbavě žádného běžkaře, budou to jednoznačně naše sbalitelné vesty ELFI a ORIN. Nejen, že jsou ideální volbou na jaro, ale můžete být vždy připraveni na neočekávané změny počasí bez toho, aniž byste potřebovali další vrstvu nebo přetěžovali svůj batoh. Když teplota klesne nebo před vámi bude sjezd proti chladnému vzduchu, bude vesta vaše skrytým esem v rukávu.

VSAĎTE NA WINPROOF KALHOTY, ZATEPLENÉ LEGÍNY NEBO PROŠÍVANÉ SUKNĚ

Stejně jako u vrchní poloviny těla, je i při výběru kalhot či legín potřeba myslet na to, aby byla přední část těla chráněna před chladem a zároveň vás oblečení nijak neomezovalo v pohybu. Windproof kalhoty LAMUR mají na předním díle softshell s hřejivým fleecem uvnitř, ten je zároveň dostatečně pružný a nebude vás tak nijak limitovat. Kalhoty můžete také kombinovat s termoprádlem pro ještě lepší tepelnou izolaci.

Legíny jsou pak skvělou volbou pro ty, kteří upřednostňují těsnější střih a větší volnost pohybu. Stejně jako kalhoty jsou na přední části opatřené větruodolným materiálem, takže se nemusíte bát štiplavého chladu. Pro dámy, které se chtějí na běžkách cítit příjemně a zároveň skvěle vypadat je tu navíc prošívaná sukně MEDA, která se postará o jejich pohodlí během běžkování i po jeho skončení.

NEZAPOMEŇTE NA PRAKTICKÉ DOPLŇKY

Ten pocit, když vám v zimě mrznou prsty nebo uši! Chladné připomenutí toho, proč se vyplatí nepodceňovat ani zdánlivě drobné detaily vaší výbavy. Hřejivé rukavice nebo čelenky, čepice a nákrčníky pro ochranu hlavy či ponožky pro udržení nohou v teple si rozhodně zaslouží vaši pozornost! Stejně jako batohy nebo ledvinky na vše, co už kapsy nepojmou.

NAŠE 3 TIPY DO BÍLÉ STOPY

  • Pokud se chystáte ověřit svoji kondici v některém z běžkařských závodů, dejte si pozor na vosk, který na své lyže použijete. Stále platí, že kdo maže, ten jede, nicméně s ohledem k životnímu prostředí od sezóny 2023/2024 platí, že s fluorovými vosky už do běžecké stopy na sportovní úrovni nesmíte.
  • Lámete si hlavu, kam vyrazit na běžky a nejste si jisti upraveností terénu? Pak doporučujeme použít šikovnou vychytávku aplikace mapy.cz. Díky jedné z funkcí si trasu nejen jednoduše naplánujete, ale zároveň můžete dopředu sledovat kdy a jak proběhla poslední úprava terénu. Vaše rozhodování, kdy a kam vyrazíte na běžky tak nikdy nebylo jednodušší!
  • Věděli jste, že běžkařská sezóna nemusí končit na jaře? Stále více populární alternativou jsou tzv. kolečkové lyže. Během pohybu využíváte stejnou techniku i svaly, takže vám umožňují udržet se v kondici i mimo zimní sezónu.

Při výběru oblečení na běžky je vždy třeba zohledňovat především vaše individuální potřeby, klimatické podmínky, intenzitu pohybu a délku tras, které běháte.

To nejdůležitější, co byste si měli k výběru oblečení na běžky odnést je, že je vždy potřeba zohledňovat především vaše individuální potřeby, klimatické podmínky, intenzitu pohybu a délku tras, které běháte. Můžete se také řídit jednoduchým pravidlem, kdy by vám před vyběhnutím mělo být spíše chladněji, pohybem se totiž vaše tělo zahřeje a tělesná teplota se vyrovná. Myslete také na to, že oblečení musí být dostatečně prodyšné, aby od těla odvedlo přebytečný pot a zároveň také odolné, aby vás ochránilo před chladem a studeným větrem. V neposlední řadě byste se v něm měli cítit také pohodlně, aby byl váš zážitek z klouzání zimní krajinou po praskající, sněhové pokrývce, co nejlepší.

Líbil se článek?